en en


 

  

МРЕЖОВИ КАМЕРИ

 

Мрежовите камери са бъдещето на видеонаблюдението - изцяло дигитален пренос на информацията, липса на загуби по трасето, възможност за изображение с висока резолюция - могат да прескочат ограниченият на PAL и NTSC системите и да предложат мегапикселово изображение, сравнимо с DVD качество. В много случаи една такава камера разположена на стратегическо място може да замени няколко аналогови камери с ниска резолюция. IP камерите имат едно допълнително предимство - нямат нужда от коаксиални кабели и от допълнително окабеляване - могат да използват вече съществуващата LAN мрежа.Вместо да инвестирате в локално записващо устройство, било то компютър с pci-платка или DVR, единственото от което се нуждаете е една IP камера и Internet.

Съвременните технологии за запис позволяват един компютър (сървър) да записва неограничено количество IP камери през интернет. Да предположим за момент, че имате 20 магазина/казина и пр. разпръснати из цяла България, и искате да знаете какво става в тях докато Вас ви няма. Най-лесният и евтин начин това да стане е да сложите по една или две IP камери във всеки магазин/казино и един централен компютър, който да записва денонощно през интернет какво става в магазините. Една сравнително малка инвестиция може да Ви помогне да постигнете така желаният контрол над бизнеса Ви и да спре кражбите и злоупотребите.

 

ПРЕДИМСТВАТА НА МРЕЖОВИТЕ КАМЕРИ В СРАВНЕНИЕ С АНАЛОГОВИТЕ ТАКИВА 

 

Изключително високо качество на изображението

Качеството на изображението несъмнено  е   една   от   най-важните          характеристики на всяка една камера,ако не и     най-важната. Мрежовите  камери   / особено  мегапиксаловите /  възпроизвеждат високо       качествена детайлна картина на места където тя е задължителна, банки, чейндж-бюра и др.

 

Истинските IP мрежови камери 

IP мрежовите камери снабдени с вграден уеб сървър, не се нуждаят от директна връзка към компютър или някакъв друг хардуер или софтуер за заснемане и прехвърляне на изображения. Те работят като самостоятелни единици и изискват единствено връзка към IP мрежа – без значение дали е кабелна или безжична.

Цифрови входове и изходи (I/O)  

Мрежовите камери имат цифрови входове и изходи (I/O). Цифровите входове, които са свързани към алармени устройства или сензори, могат например да се използват, за да започнат прехвърлянето на изображения от камерата към избраното за запис място или за искане да бъдат изпращани имейл или SMS известявания, например към мобилен телефон. Цифровите изходи ви позволяват от разстояние или автоматично в случай на аларма да затваряте или отваряте врати, включвате или изключвате светлини, или да контролирате други устройства.

 

 

 IP- ВИДЕО-СЪРВЪР/ ВИДЕО-ЕНКОДЕР/

IP видео-сървърите   се   интегрират     лесно       в   аналоговите камери , с която,разполагате.Кодиращото видео устройство(наречено още видеоенкодер)   цифровизира     аналогови   видео сигнали и разпространява цифрови изображения директно през IP-базирана мрежа (например LAN/интранет)   ,превръщайки аналоговите камери в мрежови камери . Потребителите могат да гледат изображения на живо от уеб браузър на всеки оторизиран компютър навсякъде и по всяко време. С енкодерите вие получавате всички предимства, които цифровите технологии предлагат, докато защитават вашите съществуващи   аналогови     инвестиции.    

   

 

 

ОСНОВНИ ВИДОВЕ МРЕЖОВИ КАМЕРИ

 

 
Фиксирани мрежови камери

При фиксираната камера ъгълът на изображението се фиксира при монтирането й. Фиксираната камера е традиционен тип камера за наблюдение и е най-подходяща, когато потребителят желае камерата да се вижда. Друго предимство е, че повечето фиксирани камери имат сменяеми обективи. Предназначени за условия на закрито или открито За по-добра защита фиксираните камери могат да бъдат инсталирани в кожуси/водоустоичиви и/или вандалоустоичиви/.

 

Фиксирани куполни мрежови камери

Фиксираната куполна камера е предварително инсталирана в малка сводеста кутия. Нейното основно предимство е дискретността, ненатрапчивия дизайн, както и факта, че е трудно да се разбере в коя посока е насочена камерата. Един от недостатъците на фиксираните куполни камери е, че изборът на обектив е ограничен от пространството в свода. Фиксираните сводови камери са проектирани с различни видове приложения: за вътрешен монтаж,за защита срещу нарушители/ вандалоустоичиви / и/или IP66 приложения за външни инсталации/водоустоичиви/.

 

Механични мрежови камери Панорама/Наклон/Приближаване  (PTZ) 

Мрежовите PTZ камери могат да покрият голяма територия поради голямата си гъвкавост при работа в режими панорама, наклон и ръчно или автоматично приближаване. Мрежовите PTZ камери позволяват 360-градуса панорама и наклон от 180 градуса, като са предназначени за непрекъсната работа в режим “охранителна обиколка”,  при който камерата автоматично се движи между предварително зададени позиции. Куполните камери са идеално решение за дискретни инсталации заради своя дизайн, при които е трудно да се разбере ъгълът на снимане на камерата (сводовите покрития могат да бъдат прозрачни или опушени). PTZ камерата се използва, например, за проследяване на движещ се човек или превозно средство. Оптичното приближаване обикновено варира между 12x и 36x. И при мрежовите PTZ камери външното инсталиране се осъществява посредством кожуси.

 

За да видите какво става във вашите офиси, хотели, магазини, ресторанти, барове дискотеки, складове, и много други, е нужно просто да напишете адреса на камерата в internet explorer. Независимо къде по света се намирате, можете за секунди да видите как се развива бизнеса Ви и да предприемете ответни мерки. Мрежовата камера може да бъде описана като камера и компютър, обединени в едно интелигентно решение. Тя заснема и изпраща видео на живо директно на IP мрежа като LAN, вътрешна мрежа или интернет и позволява на потребителите да виждат и/или управляват камерата, използвайки стандартен уеб браузър или софтуер за видео управление на всеки локален или отдалечен компютър в мрежа. Камерата позволява на упълномощените зрители от различни места едновременно да осъществяват достъп до изображения от една и съща мрежова камера.

 

      Виж  Test   IP PTZ