en en


 

 

РС базирани DVR платки и DVR системи

 


Аналогови Системи за видеонаблюдение са, базирани, както нa компютърни системи посредством PCI–платки за видеонаблюдение  ,  така и на цифрови записващи устройства(Дигитални Видео Рекордери)   ,видеокамери и управляващ софтуер.

 

 
PCI –платки за видеонаблюдение

Видео платките представляват компютърни контролери, чиято задача е да обработят постъпващият видеосигнал, да го компресират и да го запишат върху компютърния харддиск съгласно предпочитанията на клиента. С подходящият софтуер можете не само да укажете точен график кога и как компютъра да записва, да го накарате да снима само при движение, но и да зададете различни стойности на контраста, яркостта и цветността на различните камери за различните часове на деня.
 Компютърните контролери като правило имат вградена интернет функционалност - позволяват мрежова връзка към компютъра от външен потребител, като по този начин Ви позволяват да наблюдавате камерите и да преглеждате записите си независимо къде се намирате. Контролерите позволяват връзка с датчици на системи за сигурност, управление на управляеми (PTZ) камери, както и още много, много функции.

 

Контролерите за видеонаблюдение се делят на няколко вида.

 

1.Първата и основна разлика е, дали контролера използва процесора на компютъра за изчисления (софтуерен контролер) или има собствен специализиран процесор, който да обработва данните (хардуерен контролер). Докато софтуерните са достатъчни за сравнително малки системи или за големи системи без тежки изисквания за броя на кадрите в секунда записвани на харддиска, хардуерните са задължителни за системи обработващи образа от много камери в реално време. Освен това хардуерните платки използват доста по- добри алгоритми за обработка и запис на изображението, като с това осигуряват много по-чиста и детайлна картина .
2.Втората разлика между контролерите е колко камери могат да се закачат за тях. Стандартно контролерите се делят от 2 до 16 канални, като при нужда от повече камери можете да направите комбинация между няколко платки в един компютър.Максималният брой камери които могат да се наблюдават в реално време от един компютър посредством тези платки е 64.
3.Третата основна разлика между контролерите е броя на кадрите в секунда които могат да записват на харддиска. За да гледате една камера в реално време без никакво насичане, Вие се нуждаете от 25 кадъра на камера.

 

Дигитални Видео Рекордери

 

DVR - Digital Video Recorder, представлява съвременно записващо устройство работещо с компютърен харддиск. За разлика от старите бавнозаписващи видеорекордери работещи с видеокасети, тук никога няма да Ви се наложи да смените касета или пък да превъртате осемчасова касета, само за да намерите конкретен момент. Обема на информацията побираща се в DVR-а зависи от обема на диска инсталиран в него. DVR-ите обикновено поддържат до два диска по 750GB всеки - 1.5TB общ дисков масив. Когато паметта се изчерпи DVR-а автоматично изтрива най-старите записи, за да освободи място за нови. Тоест - веднъж конфигуриран и настроен DVR-а може да работи много години наред без да се наложи да пипате каквото и да било по него. Което се явява и основното предимство на DVR пред система базирана на компютър с платка за видеонаблюдение - няма нужда от донастройка, не може да хване вирус, не забива, не зависи от капризите на операционната система.  

 

 

Както и при платките за видеонаблюдение така и при DVR основните критерии са два: Броя на камерите които могат да се вържат към записващото устройство и колко кадрите в секунда съответно при коя резолюция, устройството може да записва на харддиска си. За да гледате една камера в реално време без никакво насичане, Вие се нуждаете от 25 кадъра на камера. DVR могат не само да записват и да преглеждат записа ,те също притежават функционалност доближаваща ги до компютрите. Основната част от DVR-ите, които предоставяме на клиентите ни имат вграден видео-сървър и мрежова платка, позволяваща на клиента достъп до системата от всяка точка на света посредством интернет. DVR-ите ни също така имат възможност за управление на PTZ камери (управляеми).